Huurdersorganisaties geven groen licht voor fusie WOONstichting Gendt en Waardwonen
De drie huurdersorganisaties – Huurdersvereniging Gendt, Huurdersbelang Lingewaard en Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn – gaan instemmen met de fusie tussen WOONstichting Gendt en Waardwonen. Deze instemming is een belangrijke mijlpaal in het fusieproces en volgt op een intensief traject waarin alle drie de huurdersorganisaties zich hebben ingespannen om de belangen van de huurders te waarborgen.
Voor zowel de huurdersorganisaties als de woningcorporaties stond het vertrouwen van de huurders in een fusie centraal. Vanaf het begin was het essentieel dat de huurders(organisaties) de meerwaarde van een fusie zouden zien en dat er goede afspraken zouden worden gemaakt over de toekomstige samenwerking. Voor de fusie worden deze afspraken vastgelegd. Dat biedt zekerheid en vertrouwen voor huurders in de toekomst.
Met de instemming van de huurdersorganisaties is een belangrijke stap gezet richting een sterke en toekomstbestendige woningcorporatie die zich volledig inzet voor de belangen van haar huidige en toekomstige huurders.
De afspraken die we gemaakt hebben gaan onder andere over:
- Betaalbaar wonen: De woonlasten blijven betaalbaar. De nieuwe woningcorporatie maakt vooraf afspraken met de huurdersorganisaties over huurprijzen en jaarlijkse aanpassingen.
- Lokale verbondenheid: We behouden de lokale identiteit van dorpen en kernen en ondersteunen initiatieven om deze unieke cultuur te bewaren.
- Dienstverlening: Medewerkers blijven zichtbaar en aanspreekbaar in alle kernen. De huidige kantoorlocaties en ontmoetingsplekken blijven behouden.
- Duurzame en voldoende woningen: We versnellen waar mogelijk op gebieden zoals onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. De nieuwe woningcorporatie blijft – samen met de huurdersorganisaties – in gesprek met gemeenten en ontwikkelaars over nieuwbouwlocaties. Daarbij is belangrijk dat we minimaal 30% sociale huurwoningen bouwen. We willen voor alle generaties een plek. We willen zoveel mogelijk elektriciteit opwekken via zonnepanelen. Daarmee zorgen we ook voor lagere energielasten. Huurders betalen hier niets voor.
- Leefbare wijken: Samen met bewoners en huurdersorganisaties werken we aan leefbare buurten, waarbij we ook budget reserveren voor bewonersinitiatieven.
- Participatie en samenwerking: We hechten veel waarde aan participatie en samenwerking. Huurders kunnen meepraten via persoonlijke gesprekken en bewonerscommissies over hun buurt. Huurdersorganisaties zijn volwaardige en gelijkwaardige partners. Ze worden vanaf de start van project- en beleidsontwikkeling actief betrokken. Deze manier van werken leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst.
Vervolgstappen
Op 12 september nemen de Raden van Commissarissen van beide organisaties een definitief besluit. Na goedkeuring door de Raden wordt de fusie ingediend bij de Autoriteit Woningcorporaties, waarna de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de fusie moet goedkeuren. Als alles volgens planning verloopt, is de fusie op 1 januari 2025 een feit.
Alle huurders ontvangen deze week deze brief met aanvullende informatie.